Woensdagavond 23 december 2015 |20:30 uur | Pelstergasthuiskerk, Groningen
Het liederenhandschrift Berlijn 190 – zo genoemd vanwege het plaatsnummer in de Staatsbibliothek zu Berlin – is een van de belangrijkste bronnen van het laatmiddeleeuwse geestelijke lied uit de sfeer van de moderne devotie in de Lage Landen. Het gaat om een boekje van zo’n 16 bij 11 cm met 186 perkamenten bladen waarop 237 teksten genoteerd zijn. Het zijn overwegend geestelijke liederen, vaak met muzieknotatie, in het Latijn en het Middelnederlands. Het handschrift dateert uit de tweede helft van de 15e eeuw (rond 1480) en is ontstaan in de omgeving van Utrecht. Het perkamenten boekje bevat een groot aantal kerst- en Marialiederen en is vermoedelijk ontstaan in een religieuze gemeenschap. Zeer waarschijnlijk moet gedacht worden aan een vrouwenklooster.
Het Vocaal Ensemble Groningen zong in dit concert zes liederen uit dit Handschrift. De meeste van deze liederen zijn coupletliederen en meestal een- of tweestemmig. De meerstemmigheid is zeer specifiek voor de laat 15e eeuw: bourdontonen of parallelle bewegingen die de melodie inkleuren of extra spanning geven. De uitvoering van deze liederen was een primeur voor Groningen!
Daarnaast zonghet koor drie Magnificat-composities: de driestemmige versie van Gilles Binchois (uit dezelfde tijd als het Liederenhandschrift Berlijn en gecomponeerd in de voor die tijd kenmerkende fauxbourdonstijl), het monumentaal en mystiek Magnificat van Heinrich Finck (met ondoorgrondelijke lijnen en verrassende wendingen) en ten slotte het aansprekende en feestelijke Magnificat van Johann Pachelbel. Daarna was er Glühwein.
Ondanks de vele concerten die rond deze tijd te bezoeken zijn hadden we veel publiek! Ook Radio Noord heeft overdag nog aandacht aan ons concert besteed door op de concertdag zelf drie keer een kort live verslag uit te zenden, rechtstreeks van onze repetitie.